Boek 80 jaar KSK Beveren

Een echte geelblauwe encyclopedie!

Boek80jaarkskb

In tegenstelling tot de meeste andere boeken over voetbalclubs werd het boek over '80 jaar KSK Beveren' niet door professionele journalisten geschreven, maar door drie KSKB-supporters in hart en nieren, die echter alledrie reeds hun sporen in de free-lance journalistiek verdienden. Er werd zeer veel zorg besteed aan het schrijven van de teksten, het selecteren van de honderden dikwijls unieke foto's, en het dubbelchecken van de uiterst gedetailleerde statistieken. Ook voor de lay-out en het redigeren van de teksten werd een beroep gedaan op professionele mensen met een warm hart voor de club. De jarenlange avonden achter de pc resulteerden uiteindelijk in een omvangrijk naslagwerk dat niet mag ontbreken in de boekenkast van iedereen die zich een KSK Beveren supporter noemt.

Het eerste deel werd uitgebracht op 6 september 2015, niet toevallig de 80ste verjaardag van KSK Beveren. Het behartigt het onstaan van onze club, de groei naar het hoogste niveau met als toppunt de kampioenenjaren. In december 2016 wordt deel 2 van het boek uitgebracht dat dieper ingaat op de voetbaljaren vanaf het millennium alsook de Europese campagnes en bekerrondes. Met opnieuw ruim meer dan 400 pagina's zal dit boek de authentieke KSKB-fan én voetballiefhebber ongetwijfeld weer uren kunnen bekoren.

Voorwoord door Stijn Tormans

Stijn Tormans studeerde antropologie en sociologie, en werkt sinds 2001 voor het kwaliteitsweekblad Knack. Zijn beste artikels werden in 2010 gebundeld in het boek 'Verhalen en reportages', dat genomineerd werd voor de Groene Waterman Prijs, die 'pareltjes' wil bekronen die inhoudelijk net dat tikkeltje meer hebben.

In 2011 won hij de eerste 'Grote Prijs Jan Wauters', genoemd naar de legendarische sportverslaggever die een jaar eerder overleed. De prijs bekroont "een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid die excelleert in het gebruik van het Nederlands en van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit".

Juryvoorzitster Thérèse Wauters - de weduwe van Jan Wauters - motiveerde de keuze van de jury als volgt: "We hebben gekozen voor iemand die uitblinkt in het journalistieke werk. Iemand die heel hard aan teksten schaaft en schrapt en vijlt tot elk woord op de juiste plek staat, tot elke zin perfect in het verhaal past. Het resultaat van die noeste arbeid zijn dikwijls prachtige reportages over gewone mensen die zo graag de held willen zijn in de film over hun eigen leven, maar onderweg ergens tegenaan botsen".

Ruim drie decennia geleden haalden de successen van KSK Beveren de cover van Knack, en het is nog steeds de enige voetbalploeg in 40 jaar die de frontpagina kleurde. In het midden van de jaren '80 schreef Ben Herremans - ook jarenlang werkzaam voor Knack - het boek '50 jaar KSK Beveren - Een sprookje in geel en blauw'. In mei 2010 schreef Stijn Tormans in Knack het beklijvende artikel 'Een nachtmerrie in geel-blauw' dat pijnlijk alludeerde op de voorganger van dit boek.

Enkele uittreksels uit het voorwoord van Stijn Tormans:

"Jammer dat nooit iemand een lied gemaakt heeft over mythische Belgische voetbalpleinen. Een plaats die zeker in aanmerking had kunnen komen, was 't Congoken in Beveren. Vandaag bestaat het zanderige voetbalplein van 't Congoken alleen nog maar in de hoofden en de harten van oude Beverenaar - er ligt beton over dit stuk voetbalgeschiedenis."

"Maar het was ook de plaats waar Dikke Ronny hem uitgemaakt had: "Jean, gij zijt een brakkenman en ge zult altijd een brakkenman blijven." Zo was het leven op 't Congoken ook: hard, morsig, wild. Maar wie uitverkoren was, wie de koning van 't Congoken was: die zou het maken op de Freethiel. Het zorgde voor een bloedverwantschap, een band die nooit verbroken zou worden. Het leverde SK Beveren twee landstitels op en ontelbare onvergetelijke voetbalavonden."

"Daarom ben ik zo blij dat Geert Van den Broeck, Rudy en Robin Beck dit prachtige boek geschreven hebben. Een SK Beveren encyclopedie als troost, voor die tienduizenden die gefaald hebben op 't Congoken. Alle herinneringen zitten erin. Van Frederik Thielemans, de man met zijn velodroom, tot de Ivorianen. Van die ene goal van Bob Stevens tot honderden vergeten voetbalavonden. En het wat dramatische einde."

"Jan Van Ussel zou vandaag niet meer passen in het door gladde managers en grote woorden geregeerde voetbal. Zelfs in 1987 was hij al een curiosum. Een apotheker. Een bescheiden, goedlachse man, maar wel begiftigd met tonnen voetbalverstand. Iemand die na zijn uren, sigaar tussen de lippen, met de fiets naar 't Congoken reed. Om te zien of daar geen nieuwe koningen opgestaan waren."

The Making Of

Hoe ontstond het idee om een boek te schrijven over een voetbalclub? In 2004 wist KSK Beveren zich voor het eerst in 17 jaar terug te plaatsen voor een Europees tornooi, en dat werd in de media uitgebreid becommentarieerd. Herinneringen en statistieken werden bovengehaald, en een klein rekensommetje bracht aan het licht dat de club niet zo lang meer verwijderd was van een nieuw jubileum. Wisten de auteurs toen veel dat KSKB nooit zijn 75-jarig bestaan zou kunnen vieren...

Het respectloos opzijschuiven van de meest succesvolle club uit Oost-Vlaanderen spoorde natuurlijk nog meer aan om er een echte geelblauwe encyclopedie van te maken, die uiteindelijk in twee delen zal worden uitgebracht. De belangrijkste 'milestones' in een notendop:

04/’04 - Groen licht voor het project

Eind april 2004 nam Geert Van den Broeck contact op met Frans Van Hoof, de toenmalige voorzitter van KSK Beveren, om te informeren of de club naar aanleiding van het 75-jarig bestaan zelf al plannen had om een jubileumboek uit te brengen. De gesprekken verliepen uiterst positief, en Geert - die wat later het webteam zou vervoegen - kreeg groen licht om het project in opdracht van de club uit te werken.

05/’04 - Het terrein aftasten...

Hoe begin je nu in godsnaam aan een boek? Mailverkeer en gesprekken met Ben Herremans, de auteur van het vorige boek over KSK Beveren, leverden veel goede raad en tips op. Een andere interessante ervaringsdeskundige was Bart Allossery, die ook als supporter net een boek had geschreven: 'SV Waregem 55 jaar passie in rood en wit.

2005 - Gezocht: tekst!

Het is best handig als je werkzaam bent voor de voetbalclub waarover je een boek gaat schrijven: lekker dicht bij de bron zou een mens denken! Jammer genoeg bleek het clubarchief van KSK Beveren bijna letterlijk een lege doos te zijn: de officiële wedstrijdbladen van de laatste tien jaar, hier en daar wat foto's en videomateriaal, en tot slot de clubbladen van de laatste jaren... Het was duidelijk dat privé-archieven noodzakelijk waren om het project te kunnen uitvoeren. Ingwin Daman, Norbert Heyndricks en last but not least Rudy en Robin Beck toonden zich bereid om hun indrukwekkende archief ter beschikking te stellen.

2005 - Gezocht: statistieken!

Een van de objectieven op het vlak van statistieken was 'to go where no man has gone before...' en daarvoor werd hulp gevonden bij Dirk Van Hemeledonck, bij wie tientallen voetbaljaarboeken werden aangekocht. Een kleine investering die honderden uren van opzoekingen en bezoeken aan kranten- en stadsarchieven uitspaarde. Bij het samenstellen van deze jaarboeken verifieerde hij immers alle gegevens en resultaten aan de hand van Sportleven (het officiële blad van de KBVB), maar hij gebruikte als bronnen ook de Gazet Van Antwerpen, Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws, Het Belang Van Limburg, Les Sports, La Dernière Heure, en verder talloze bronnen en boeken uit het buitenland.

2006 - Gezocht: software!

Om al deze statistieken te verwerken en later te kunnen exporteren was er natuurlijk software nodig. Na een lange zoektocht op het wereldwijde web werd een freeware programma gevonden en gedurende enkele maanden uitgetest. De gegevens van één enkel seizoen werden prima verwerkt, maar toen er data van meerdere seizoenen werd ingegeven liep het fout en crashte de boel. Alle werk voor niets, maar gelukkig leverde een nieuwe speurtocht wel een degelijk programma op. Professional League 2006 was weliswaar betaalde software, maar de enkele tientjes waren eigenlijk peanuts als men bekeek welke informatie het programma kon uitspuwen: lijngrafiekjes, taartdiagrammen, kruistabellen, historische ranglijsten, en lijsten die van elke speler tot op de minuut vertelden hoeveel hij gespeeld had... Dank aan Jan Müller om dit fantastische programma te ontwikkelen en ook te supporteren! Een database moet natuurlijk eerst gevoed worden, en dat gebeurde niet van de ene op de andere dag: het ingeven van de opstellingen, vervangingen, gele en rode kaarten, strafschoppen, etc... van 1 676 wedstrijden nam zo'n twee jaar in beslag.

2009 - Gevonden: hulp!

De zoektocht naar privé-archieven leverde niet alleen nieuw materiaal op, maar ook nieuwe 'partners in crime': van Rudy en Robin Beck was immers geweten dat het twee wandelende KSKB-encyclopedieën waren, en toen bleek dat zij ook al even met het idee rondliepen om hun uitgebreide tekstmateriaal te bundelen bleek dat een perfecte 'match' op te leveren, en werd er snel een akkoord gevonden om de krachten te bundelen. Er werd nu met drie auteurs aan het boek gewerkt, en dankzij de inbreng van Rudy en Robin kreeg het project een enorme boost. Een full-time dagjob combineren met een part-time job bij KSK Beveren én het schrijven van een boek bleek immers wat veel hooi op de vork te zijn... In die periode werden met Filip Dalvinck en Jan Smet ook de juiste personen gevonden voor de lay-out en de tekstcorrectie. De vroegere KSKB-clubfotografen Paul Jacobs, Chris Van Keer en Geert Franquet leverden dan weer samen duizenden foto’s aan – ter aanvulling van de foto’s uit de verschillende privéarchieven - en toonden zich bereid om ons een gebruiksrecht te verlenen, waarvoor natuurlijk ook onze dank.

2010 - Gezocht: 75-jarig jubileum...

Aanvankelijk was het de bedoeling om bij de viering van 75 jaar KSK Beveren met het boek uit te pakken, maar in 2010 bleek jammer genoeg dat er gewoon geen viering zou komen. Het sterkte ons alleen maar in ons voornemen om in het boek zoveel mogelijk informatie aan bod te laten komen, en er een echt pareltje van te maken.

2011 - Check en dubbelcheck

Bij het verwerken van teksten en statistieken werden de namen van clubs, spelers, trainers e.d. nagekeken op de correcte schrijfwijze. We kregen hierbij de hulp van enkele leden van Foot100, die voor zover mogelijk gebruik maakten van officiële documenten, zoals identiteitskaarten, spelerslicenties, bondsdocumenten etc...

2012 – Proficiat, het wordt een tweeling!

Het boek krijgt stilaan vorm maar ook de teller lijkt te gaan oplopen, meerbepaald riching 800 bladzijden. Er wordt dan ook beslist om het boek in twee delen uit te geven: deel 1 beschrijft naast de ontstaansgeschiedenis de periode van 1935 tot 2000, en het tweede deel de periode vanaf 2001 tot 2015. In deel twee wordt er ook uitgebreid aandacht besteed aan de Beker van België en de Europese avonturen van KSK Beveren, en uitgebreide statistieken voor de cijferfanaten. Elk deel wordt uiteraard voorzien van honderden dikwijls unieke foto’s en documenten.​ Er wordt naarstig verder gewerkt aan de teksten en de lay-out.

2015 – De laatste loodjes

Onder impuls van André Bolsens, de vroegere ondervoorzitter van KSK Beveren en voorzitter van de vzw Eskabee 1935, geraakt ook de laatste fase in een stroomversnelling. Er wordt nog wat aan finetuning gedaan, waarna de eerste proefdruk begin juli een feit is. Daarna volgt nog een laatste herlezing van de verschillende katernen, en in augustus moeten de eerste exemplaren van 80 jaar KSK Beveren – deel 1 van de drukpersen rollen. Op 6 september 2015 – dag op dag 80 jaar nadat de club zich aansloot bij de KBVB – wordt het boek dan voorgesteld aan pers en publiek.

2016 - Het tweede boek

Hoewel bij de uitgifte van het eerste deel van het boek het grootste deel van de tekst van het tweede boek al klaar was, werd er in de loop van 2016 nog hard gewerkt aan de afwerking en layout. Er werd tevens een extra hoofdstuk geschreven over het ontstaan van Eskabee 1935 vzw en de bijhorende voetbalclub Yellow Blue SK Beveren. Een mens verschiet ervan hoeveel er na 5 jaar al gebeurd is en ook die korte maar mooie historiek werd dus al vereeuwigd. Intussen is er zelfs sprake van het maken van nog een 3de deel ...

Boek deel1 cover
Boek deel2 cover

De Auteurs

Geert Van den Broeck

Gedurende 6 jaar was Geert actief als webredacteur van KSK Beveren, waarvoor hij dagelijks kleine artikels en langere, geschreven reportages maakte. Hij verzorgde gedurende die periode ook de fel gewaardeerde (live) verslaggeving van alle wedstrijden voor de officiële website, maakte voor het clubblad talloze interviews met spelers en leden van de technische staf, en was lid van de PR-cel van KSK Beveren. In 2010 stond hij ook aan de wieg van YB SK Beveren, waarvoor hij nog steeds actief is als webteam- en PR medewerker.

Rudiger Beck

Ruim 25 jaar lang was Rudiger Beck medewerker van KSK Beveren, o.a. als schrijver voor het clubmagazine. Zo verzorgde hij bijvoorbeeld de befaamde 'Gele Ditjes en Blauwe Datjes' rubriek, waarin werkelijk iedereen die op welke manier ook met KSKB kon gelinkt worden aan bod kwam. Sinds 1995 is hij ook de vaste sportverslaggever van de lokale tweewekelijkse krant ‘De Beverse Klok’.

Robin Beck

Robin Beck nam al snel de passie van zijn vader over – zowel die voor KSK Beveren als die voor de journalistiek – en leverde ook content aan voor het clubmagazine en de officiële website. Sinds 2013 is hij bestuurslid van YB SK Beveren, waar hij onder meer actief is binnen het webteam, en als redacteur voor het Eskabee Magazine.